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Comptroller Squadron 
COVID-19 FAQs 

(CAO: 15 July, 2020) 

 

Question: How do I get in contact with 9RW CPTS? 
 

Answer: Customer Service Hours: M-F 0900-1500 

               Customer Service Line: 634-2218 

               CivPay Service Line: 634-2208 

               Customer Service Org Box: 9cpts.fm@us.af.mil 

               Comptroller Services Portal: 

https://usaf.dps.mil/teams/SAFFMCSP/portal/SitePages/Home.aspx 

 

Q: What entitlements are authorized to Service members and dependents on 

Permanent Change of Station (PCS) orders to a Level 3 COVID-19 designated 

location who already out-processed, but were ordered to remain in place at 

their last Duty Station (PDS) due to Stop Movement provisions effective 13 

Mar 2020? 

 
A: Service members and their dependents under this situation may be authorized per diem in accordance 

with JTR Chapter 5, Part A.  Service members and their dependents may be placed in an “awaiting 

transportation” status effective the date stop movement was implemented (13 Mar 2020) until the stop 

movement order is terminated and travel is directed to resume. The MPF will issue PCS amendments to 

reflect “The service member and dependents are awaiting transportation due to COVID-19 Stop 

movement” to ensure proper payment.  Note: If dependents do not remain in-place awaiting 

transportation, then per diem is not authorized.   

 

Q: What entitlements are authorized to Service Members and dependents on 

Permanent Change of Station (PCS) orders to a Level 3 COVID-19 designated 

location who did not out-process, but no longer occupy permanent quarters 

and/or Household goods were already pick-up and were ordered to remain in 

place at their last Duty Station (PDS) due to Stop Movement provisions 

effective 13 Mar 2020? 

 
A: Service members and their dependents under this situation may be authorized per diem in accordance 

with JTR Chapter 5, Part A.  Service members and their dependents may be placed in an “awaiting 

transportation” status effective the date stop movement was implemented (13 Mar 2020) until the stop 

movement order is terminated and travel is directed to resume.  The MPF will issue PCS amendments to 

reflect “The service member and dependents are awaiting transportation due to COVID-19 Stop 

movement” to ensure proper payment.  Note: If dependents do not remain in-place awaiting 

transportation, then per diem is not authorized.   

 

Q: What entitlements are authorized for dependents on a Service Member’s 

Permanent Change of Station (PCS) order who has an assignment to an 
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OCONUS Level 2 COVID-19 designated location and are delayed from 

traveling concurrently with the Service Member due to Concurrent Travel 

restrictions effective 13 Mar 2020? 

 
A: The dependents may be authorized standard PCS allowances from the location where notified of the 

delay to the projected Permanent Change of Station (PCS), in accordance with JTR, Chapter 5, Part A.  

To be authorized these entitlements, dependents may be placed in an “awaiting transportation” status 

beginning the date stop movement was implemented (13 Mar 2020) until the stop movement order is 

terminated and travel is directed to resume.  The MPF will issue PCS amendments to reflect “The 

dependents are awaiting transportation due to COVID-19 Stop movement” to ensure proper payment of 

travel claim.  **Note:  If dependents do not remain in-place awaiting transportation, then per diem 

is not authorized.**  

 

Q: What entitlements are authorized to Service Members and dependents on 

Permanent Change of Station (PCS) orders who are ordered to temporarily 

return to the last duty station when stop movement was implemented? 

 
A: Service members may be placed in a TDY status and may be authorized travel and transportation 

allowances in accordance with JTR, Chapter 2, effective the date stop movement was implemented until 

the date stop movement order is terminated and service members are directed to travel.  The Service 

member’s dependents who returned with the service member may be authorized standard PCS allowances 

from the location where they were notified of the delay in accordance with JTR, Chapter 5, Part A.  The 

dependent’s standard PCS allowances will be terminated when stop movement is terminated and when the 

dependents are authorized to resume travel or remain permanently.  The MPF will issue PCS amendments 

to reflect “The Service member was ordered to temporarily return to the last duty station and dependents 

accompanied the member to the last duty station due to COVID-19 Stop movement” to ensure proper 

payment of travel claim.  

 

Q: What entitlements are authorized to Service Members and dependents on 

Permanent Change of Station (PCS) orders who after arrival at the new 

Permanent Duty Station (PDS) and before Temporary Lodging Expenses or 

Temporary Lodging Allowance begins, And were directed by a public health 

official, medical official, or authorizing/order issuing official to isolate or 

quarantine? 

 
A: Service members and their dependents under this situation may be authorized per diem in accordance 

with JTR Chapter 5, Part A.  Such per diem will terminate when self-monitoring, isolation or quarantine 

is complete, or when Temporary Lodging Expense or Temporary Lodging Allowance (TLA) is authorized 

for members residing with dependents, whichever is earlier.  If lodging in kind or meals in kind are 

provided then per diem is not payable.  If dependents refuse to isolate or quarantine, then per diem is not 

authorized.  If service member and dependents are authorized per diem, the MPF will issue amendment 

orders to reflect the following in the remarks section, “Service members and dependents were directed by 

a public health official, medical official, or authorizing/order issuing official to isolate or quarantine 

effective (date) through (date).” 
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Q: What entitlements are authorized to Service Members ordered by their 

command to restriction of movement for self-monitoring due to exposure or 

suspected exposure to COVID-19 or travel to, from, or through a Centers for 

Disease Control and Prevention (CDC) Level 3 Travel Health Notice country, 

and that are directed to do so at a facility that is neither provided by the U.S. 

Government nor is their personal residence at the Member’s permanent duty 

station (PDS)? 

 
A: Service members under this situation maybe be paid Hardship Duty Pay-Restriction of Movement 

(HDP-ROM) in the amount of $100 per day not to exceed $1,500 per month, if they are required to pay 

for the cost of their lodging without full or partial reimbursement.  The combination of HDP-ROM and 

other assignment and special duty pays may not exceed $5,000 per month.  Commanders with service 

members meeting this criteria will issue a signed memo authorizing the pay.  The memo will be processed 

through the base Finance Office through the Defense Finance and Accounting Service (DFAS) for 

payment.  

 

Q: What entitlements are authorized to Service Members on Personal Leave 

who are directed by a public health official, medical official, or 

authorizing/order issuing official to isolate or quarantine or remain in-place 

before proceeding to the Permanent Duty Station (PDS)? 

 
A: Service members returning from Personal Leave are not authorized travel and transportation 

allowances, however, if placed on TDY orders Away from their Permanent Duty Station (PDS), may 

receive standard travel and transportation allowances (i.e. per diem) in accordance with JTR, Table 3-20, 

rule 3. The service member’s commander may issue TDY orders and reflect the following in the remarks 

section, “Service Member was directed by a public health official, medical official, or authorizing/order 

issuing official to isolate, quarantine or remain in-place effective (enter date) through (enter date).” If 

lodging in kind or meals in kind are provided then per diem is not payable.   


